Ik heb het plan om Suriname op een heel dynamische manier te promoten, één waarbij je de energie waarneemt van de rijke Surinaamse flora en fauna. Om dit plan te kunnen realiseren zal ik op expeditie moeten gaan door het ongerepte binnenland van Suriname. Dit idee kwam in me op toen ik met klein-toerisme begon. Ik bracht de toeristen, vooral Nederlanders, naar het binnenland en zij vertelden mij toen over de plekken/oorden in het achterland van Suriname die zij eerder bezocht hadden, hele avontuurlijke verhalen over hun reizen door ons prachtige land. Zij raakten niet uitgesproken over de adembenemende natuur. Moet je nagaan dat ik als ‘bosmens’ met open mond naar hun ervaringen stond te luisteren, dat ik van een toerist moest horen hoe mijn eigen land eruit ziet! Ik besefte dat ik eigenlijk geen snars van mijn land Suriname af wist en dat zat mij nooit lekker.

Over het algemeen kennen Surinamers alleen de stad tot aan Colakreek, Apoera, Afobakka en/of Atjonie naar de bovenloop van de Surinamerivier toe. Een belangrijke reden hiertoe is dat het reizen naar het zuiden van Suriname voor het overgrote deel van de bevolking te duur is. Naar mijn mening komt dat door de slechte infrastructuur in combinatie met het feit dat het verre zuiden maar hele kleine groepen toeristen aankan qua accommodatie.

Een andere zeer belangrijke reden is het feit dat er nauwelijks tot geen beeldmateriaal van ons prachtige binnenland beschikbaar is. Hierin wil ik verandering brengen middels mijn infra en persoonlijke benadering.

Het begon vijf jaar geleden met filmpjes en foto’s.  Mijn plan was het fotograferen van Suriname vanuit een andere hoek, een hoek van waaruit ik haar zie. Het gevoel dat ik ervaar als ik op deze locaties ben, is heel speciaal en dit gevoel wil ik delen met de rest van de Surinamers, maar vooral ook met de mensen daarbuiten.

Nu ga ik gewoon mee met verschillende tours die verkocht worden aan toeristen en film ik de verschillende locaties. Maar mijn uiteindelijke plan is om mijn eigen expedities te organiseren met een goede logistiek. Ik heb reeds een gemotiveerd team samengesteld om dit soort zware expedities te kunnen realiseren, een super team met het zelfde aanstekelijke enthousiasme bestaande uit ervaren mensen die net als mijn persoon zeer nationalistisch zijn, en echte vakidioten. Zodra wij de financiën hebben kunnen aantrekken, willen we met onze top apparatuur de vooralsnog onbekende en vooral verborgen plekken in beeld brengen. Met name afgelegen gebergten, stroomversnellingen, grotten, rotstekeningen oude indiaanse culturen enz. Er is veel meer dan men denkt in het diepe zuiden van Suriname: prachtige culturen en een scala aan ongekende tradities, die voor westerlingen onbekend zijn alsook voor vele Surinamers. Met deze beelden en verhalen plaats ik Suriname op de kaart! De garantie is dat Suriname bekend wordt in de wereld. Men zal veel meer te weten komen over dit prachtige land ten noorden van het machtige Brazilië.

Om door Suriname te mogen reizen is voor mij een droom die steeds weer uitkomt. Het is absoluut geen moeilijke stap als je eenmaal weet hoe de logistiek en alles eromheen werkt.
Passie voor dit rijke ongerepte land en gevoel voor de natuur is wat mij beweegt. De connectie die ik ervaar met de omgeving geven mij de liefde om baanbrekende filmproducties te kunnen maken. Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar wat ik wel weet, is dat het nu mijn beurt is om dit te doen voor Suriname. Ik voel me als mens compleet wanneer ik bezig ben dit te realiseren voor mijn land. En wat ik sterk bemerk, is dat alles wat te maken heeft met mijn geprojecteerde droom ook op mijn pad verschijnt. Ik zal Surinamers nog trotser maken op hun immens groene land.

 

Bron:unitednews.sr

 

Leave a Reply